Alueellinen valmiustoimikunta 13.8.2020 : Alueellisiin rajoitustoimiin ja suosituksiin on varauduttu

( Länsi- ja Sisä-Suomi)

Länsi- ja Sisä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui lyhyen kesätauon jälkeen edelleen etäyhteyksin 13.8.2020. Kun kesälomille lähdettiin jo koronan osalta rauhallisessa tilanteessa, paluutilanne oli valitettavasti jo toisenlainen. -  Tilanne on kesään verrattuna vaikeutunut juuri tällä viikolla. Nyt voimassa olevien rajoitusten aikana olemme antaneet ohjeita THL:n ohjeistuksen mukaisesti ja tarvittaessa olemme puuttuneet epäkohtiin näissä tarkastuskäynneillämme, kertoi aluehallintoviraston valvonnasta valmiustoimikunnan puheenjohtaja, aluehallintoviraston ylijohtaja Marko Pukkinen.

Testattavien määrä kasvanut kaikissa sairaanhoitopiireissä – neuvontalinjat kuumina

Sairaanhoitopiireistä kerrotaan, että flunssakauden alku on ruuhkauttanut myös korontestauksen ja koronapuhelinten kontaktimäärät ovat moninkertaistuneet. Testauskapasiteettia on pyritty lisäämään kaikissa sairaanhoitopiireissä. Pullonkaulaksi testaamisessa kerrotaan muodostuneen testitulosten viipyminen ja analytiikka. Paikoitellen myös testiin pääsyssä on ollut viivettä.  

Suojainlinjauksen mukaan mennään – viranomaiset varautuneet alueellisiin rajoituksiin yhdessä

Suojaintilanne on kevään tilanteeseen verrattuna sairaanhoitopiireissä hyvä, eikä omia suosituksia suojainten käytöstä ole suunniteltu annettavaksi vaan on odotettu valtakunnallista ohjeistusta ja mahdollisia alueellisia linjauksia.

Myös poliisi odottaa tänään annettujen määräysten ja valvonnan heijastusvaikutuksia omiin tehtäviinsä mahdollisen virka-avun osalta ja työtehtävissä suojautuessa.

THL :n 13.8. kokouksen jälkeen antama suositus on, että kasvomaskeja käytetään niiden sairaanhoitopiirien alueella, joissa koronatartuntoja on ollut. Käyttöä suositellaan ainakin niissä tilanteissa, joissa riittävän turvavälin pitäminen ei ole mahdollista ja tarvittaessa alueellisesti voidaan antaa suosituksia muissakin tilanteissa. Lisää THL:n tiedotteessa:

https://thl.fi/fi/-/thl-suosittaa-kasvomaskin-kayttoa-toisten-suojaamiseksi-kasienpesu-ja-turvavalit-ovat-tarkeimmat-keinot-ehkaista-koronatartuntoja

Hiljaiset signaalit ja syyskuun rajoitukset

Maakuntien liitoista kerrottiin kokouksessa, että alueellisten selviytymissuunnitelmien työ on käynnissä ja " hiljaisia signaaleja" kuunnellaan herkällä korvalla myös valmiustoimikunnan kokouksessa.

Aluehallintoviraston antamat nykyiset rajoituspäätökset ovat voimassa elokuun loppuun. Uusia päätöksiä valmistellaan ja niiden sisältö on vielä auki. - Syyskuun osalta emme vielä tiedä, millä tavalla syyskuun osalta rajoituksia tehdään ja millä sisällöllä. Saattaa olla, että lähdetään ennemminkin kiristämään kuin löysäämään nykyisiä rajoituksia, kertoi ylijohtaja Marko Pukkinen omana näkemyksenään tilanteesta.   

 

 Lisätietoja : ylijohtaja Marko Pukkinen, 0295 018 582, etunimi.sukunimi@avi.fi,

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto


Päivitetty