Tiedotteet 2019

Tälle sivulle on koottu vuonna 2019 julkaistut aluehallintoviraston (AVI) tiedotteet. Alueelliset tiedotteet löydät valitsemalla ylhäältä oikealta Valitse alue -kartasta haluamasi alueen.

Saksan Baden-Württembergin osavaltion pääministeri Winfried Kretschmann vierailee delegaatioineen Pohjois-Suomen kumppanuusalueella 23.–25.9.2019.

(Pohjois-Suomi)
 

Tänään 23.9.2019 Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Terttu Savolainen ja pääministeri Winfried Kretschmann allekirjoittivat yhteisen julkilausuman yhteistyön syventämiseksi Pohjois-Suomen, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun sekä Saksan osavaltion Baden-Württembergin välillä.

"Katsomme tulevaan ja iloitsemme yhteistyön suunnasta alueidemme parhaaksi. Toivomme lisää yhteistyötä ja uusia avauksia. Haluamme tukea ja kannustaa keskeisiä toimijoita säännölliseen vuoropuheluun ja yhä parempaan yhteistyöhön," todetaan julkilausumassa.

Pääministeri Kretschmannin mukana seuraa 68-henkinen delegaatio, jossa on edustettuna elinkeinoelämän, hallinnon, yliopistojen, korkeakoulujen ja median edustajia. Vierailuohjelman järjestelyistä vastaavat yhteistyössä Pohjois-Suomen aluehallintovirasto ja Oulun kaupunki.

Vierailu on jatkoa Pohjois-Suomen ja Baden-Württembergin alueiden toimijoiden pitkäaikaiselle ja monipuoliselle kanssakäymiselle. Tällä vierailulla keskeisiä yhteistyön aloja ovat digitalisaatio ja autoteollisuus sekä hyvinvointiteknologia.

Vierailun aikana pääministeri käy keskusteluja ja tietojen vaihtoa yhteistyöstä Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ylijohtajan Terttu Savolaisen, Oulun yliopiston rehtorin Jouko Niinimäen ja Oulun kaupunginjohtajan Päivi Laajalan sekä muitten alueen keskeisten toimijoiden kanssa.

Julkilausumassa listataan alueiden lähes 30 vuotta jatkuneen yhteistyön hedelmiä elinkeinoelämässä, teknologiassa, liikenteessä, tieteessä ja innovaatioissa, kaupassa sekä koulutuksessa ja kulttuurissa ovat yhteistyön keskiössä. Katseet on kuitenkin suunnattu eteenpäin.

"Vahvistamme tutkimus- ja kehitysyhteistyötä muun muassa älyteknologian, elinkeinoelämän ja koulutuksen digitalisaation, autoteollisuuden ja akkututkimuksen aloilla. Molemmat osapuolet tukevat vahvasti yhteistyön syventämistä muun muassa terveysteknologiassa, lääketekniikassa, puurakentamisessa, puuarkkitehtuurissa sekä maaseudun ja maatalousnaisten asioiden kehittämisessä. Haluamme luoda hyvää yhteistyötä myös biodiversiteetin, luonnon- ja ilmastonsuojelun sekä energian aloilla. Tässä yhteydessä molemmat osapuolet tukevat eri tahojen kuten kansallispuistojen välistä yhteistyön vahvistamista."

Tiistaina pääministerin delegaatio vierailee Oulun yliopistolla, VTT:llä, Nokialla ja Bittiumilla. Näissä vierailukohteissa ryhmä tutustuu noin 20 oululaisen yrityksen toimintaan.

Puheessaan Get together-illallisilla Savolainen totesi, että vieraat ovat tulleet syystä!
"Olette tulleet tänne syystä. Oulu on Pohjois-Suomen talousveturi ja merkittävin talouden, liikenteen ja tieteen keskus koko Pohjois-Skandinaviassa. Innovatiivisuus ja korkean teknologian osaaminen on alueitamme yhdistävä tekijä. Baden-Württemberg on Saksan ja jopa Euroopan innovatiivisin alue, mutta täälläkin osataan: Maailmassa 2 miljardia ihmistä käyttää Oulussa kehitettyä teknologiaa!"

Savolainen totesi suurimmaksi haasteeksi etsiä ratkaisuja ilmastomuutoksen torjuntaan tukemalla mm. kestävän biotalouden, älyteknologian, mobiiliverkkojen, liikenteen, puurakentamisen ja terveysteknologian kehitystä.

"Ilmastopolitiikka on myös Suomen EU-puheenjohtajuuden tärkeä teema", Savolainen sanoi.

"Kunnioitan sitä, että olette saapuneet näin mittavalla delegaatiolla vieraaksemme tutustumaan tutkimus- ja koulutusosaamisemme uusimpiin saavutuksiin ja alueemme vahvuuksiin."

Savolainen myös kiitti Oulun kaupunkia, BusinessOulua ja Oulun yliopistoa ja muita tahoja ja henkilöitä, jotka osallistuivat vierailun järjestelyihin.


Lisätietoja: Terttu Savolainen +358 50 583 9912 terttu.savolainen@avi.fi

 


Päivitetty