Tiedotteet 2018

Tälle sivulle on koottu vuonna 2018 julkaistut aluehallintoviraston (AVI) tiedotteet. Alueelliset tiedotteet löydät valitsemalla ylhäältä oikealta Valitse alue -kartasta haluamasi alueen.

Turvavaljaiden kiinnitys petti – yhteisösakko ja sakot toimitusjohtajalle Hollolassa

Etelä-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue

Päijät-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi pienen rakennusalan yrityksen toimitusjohtajan 20 päiväsakon sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta. Lisäksi yritykselle tuomittiin 3 000 euron yhteisösakko. Oikeus antoi tuomionsa 9.11.2018.

Tuomio liittyi putoamistapaturmaan, joka tapahtui Hollolassa omakotitalon rakennustyömaalla 8.11.2016. Työmaalla oltiin uusimassa omakotitalon kattopellitystä. Kaksi työntekijää työskenteli katolla käyttäen putoamissuojauksena turvavaljaita. Valjaat oli kiinnitetty talon katon harjaan reikälevystä tehdyillä lenkeillä, jotka oli ruuvattu kiinni ruodelaudoitukseen. Työn aikana toisen lenkin ruuvikiinnitys repeytyi irti, jolloin toinen asentajista putosi katolta noin viiden metrin matkan maahan ja loukkaantui.

Käräjäoikeus totesi, että turvavaljaita ei ollut kiinnitetty asianmukaisesti. Oikeuden mukaan rakennuttajana ja päätoteuttajana toimivan yrityksen toimitusjohtaja oli laiminlyönyt velvollisuutensa huolehtia siitä, että työmaalla on tehty lainmukainen työturvallisuussuunnitelma, josta ilmenee putoamissuojauksien asianmukainen kiinnitystapa.

Tuomitun toimitusjohtajan mukaan yritys ei toiminut työmaalla pääurakoitsijana vaan ainoastaan välitti urakan ja osti asiantuntijapalvelun toiselta yritykseltä, joka oli pääurakoitsija. Tästä ei kuitenkaan ollut esittää sopimusta, joten käräjäoikeus totesi, että vastuu työmaan turvallisuudesta oli syytteessä olleella yhtiöllä.

Päijät-Hämeen käräjäoikeuden asia nro R 18/1642

Lisätietoja:
Lakimies Matti Nissinen, puh. 0295 016 139, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintovirasto

www.tyosuojelu.fi

Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue toimii alueellisena työsuojeluviranomaisena. Se valvoo, että työnantajat noudattavat työelämän lainsäädäntöä ja että työ on mahdollisimman tervettä ja turvallista. Alueella työskentelee 1,1 miljoonaa henkilöä ja valvottavia työpaikkoja on 120 000.


Päivitetty